BacteriŽn spelen een rol in het ontstaan van maagzweren bij varkens

Geplaatst op 19 April 2019

Chloë De Witte ontdekte tijdens haar doctoraatsonderzoek aan de UGent dat twee bacteriën van belang zijn bij het ontstaan van maagzweren bij varkens. Deze letsels komen frequent voor bij varkens, net zoals bij mensen, maar de oorzaak van deze aandoening was tot voor kort niet duidelijk. De resultaten van dit onderzoek lichten een tip van de sluier op en tonen aan dat twee bacteriën een rol spelen. Dit opent de deur voor een betere bestrijding van de aandoening.

Maagzweren bij varkens: een ernstig probleem

Maagzweren bij varkens zijn een geregeld voorkomend probleem. Ze veroorzaken pijn, doen de varkens trager in gewicht toenemen en zijn soms zelfs dodelijk. Deze letsels hebben dus een negatief effect op het dierenwelzijn en op de inkomsten van de varkenshouder.

Hoewel voeding, stress en ziekte een rol kunnen spelen bij het ontstaan van maagzweren, is lang niet alles bekend over de oorzaak van deze aandoening. Bovendien is er geen behandeling die varkens volledig beschermt tegen het ontstaan van maagzweren.

De mogelijke rol van bacteriën

Helicobacter suis is een bacterie die frequent voorkomt in de varkensmaag, maar ook mensen kunnen besmet worden met deze kiem. Een besmetting met Helicobacter suis kan aanleiding geven tot meerdere klachten, waaronder maagzweren. Hoe dit precies werkt, was tot voor kort niet duidelijk. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Helicobacter suis de productie van maagzuur beïnvloedt, waarbij het effect afhangt van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken. Die daling maakt de weg vrij voor een andere bacterie, Fusobacterium gastrosuis. Die bacterie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van letsels doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt de productie van maagzuur, wat resulteert in nog ergere letsels. De tweede bacterie, Fusobacterium gastrosuis, is een tot nu toe onbekende bacterie, die in de loop van dit doctoraatsonderzoek werd ontdekt.

Toekomstperspectieven

De invloed van beide bacteriën dient verder onderzocht te worden, zodat maagzweren bij varkens efficiënter bestreden kunnen worden. Een daling van deze aandoening kan het dierenwelzijn en de economie alleen maar ten goede komen.

Dit doctoraatstonderzoek is van Chloë De Witte - Vakgroep Pathologie, Bacteriologie, Pluimveeziekten - IOF consortia PROVAXS en UGent DiscoverE
.