Gevolg van de Brexit: het EMA (European Medicines Agency) verhuist van Londen naar Amsterdam

Geplaatst op 29 November 2017

Als gevolg van de Brexit verhuist het European Medicines Agency (EMA), dat al sinds 1995 in Londen gevestigd is, naar Amsterdam. Uiterlijk eind maart 2019 zou het Agentschap de kantoren in Nederland moeten innemen.

Na maanden van discussie en speculaties wordt de situatie eindelijk opgeklaard. 19 landen hadden interesse om het Agentschap te huisvesten.

Volgens Guido Rasi, Uitvoerend directeur van het EMA haalde Amsterdam het omwille van de geografische ligging die gunstig is voor de connectiviteit en aan het gebouw dat perfect voldoet aan de eisen van het Agentschap.  Het is ondermeer noodzakelijk om de publieke gezondheid en die van de dieren te blijven beschermen, zonder onderbreking van de behandeling van de lopende dossiers.

Guido Rasi voegt er nog aan toe dat interne studies hebben aangetoond dat een groot deel van de 900 medewerkers die in Londen gevestigd zijn, bereid zouden zijn om mee te verhuizen naar Amsterdam. Er worden toch maatregelen getroffen om te vermijden dat er competenties en kennis of expertise verloren zouden gaan op het ogenblik van de transfer.

Het moeilijkste komt nu: een verhuis regelen tegen uiterlijk 31 maart 2019 waarbij de continuïteit van de behandeling van de dossiers gegarandeerd wordt.

Vanaf december 2017 kan men de evolutie van de transfer volgen op de website van het Agentschap.