Zonnesteek: ernstige noodsituatie voor dierenartspraktijken

Geplaatst op 13 Juli 2022

Wandelingen op het heetst van de dag vermijden, water meenemen en de voetzolen van je huisdier verzorgen zijn enkele van de preventieve maatregelen.

De zomer is aangebroken en daarmee ook de warmste maanden van het jaar. Hoewel we algemeen gesproken voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen de eerste hittegolven, kunnen we nu al zien dat het deze zomer warmer dan normaal zal zijn. Daarom is het belangrijk om te bedenken dat hoge temperaturen op allerlei manieren onze gezondheid kunnen beïnvloeden, maar ook die van onze huisdieren, die nog meer aan deze weersomstandigheden worden blootgesteld. 

Hitte kan immers een zeer negatieve invloed hebben op huisdieren en kan, daardoor, een ernstige noodsituatie zijn voor dierenartsenpraktijken- en klinieken.

Meer dan 10% van de bij honden vastgestelde gevallen van oververhitting wordt geclassificeerd als ernstig, waarbij er meer dan de helft overlijdt. Als er snel gehandeld wordt en de situatie raakt gestabiliseerd, dan zou een hitteberoerte over het algemeen geen ernstige problemen moeten veroorzaken. Als er echter niet de tijd wordt genomen om het op te lossen, zet men het leven van het huisdier op het spel.

Hoe herken je oververhitting?

Experts zeggen dat het eerste waarnaar je moet kijken de ademhaling van het huisdier is. Intens hijgen is de meest zichtbare factor om vast te stellen dat de lichaamstemperatuur van het dier boven het normale stijgt, naast overmatig zweten op de voetzolen, veranderingen in het speekselen of moeilijkheden bij beweging.

Honden zweten via hun voetzolen, die in contact staan met asfalt dat in de zomer tot 70°C kan worden, en zij houden hun lichaamstemperatuur op peil door te hijgen, waardoor zij een groter risico lopen dan mensen.

Eén van de factoren die bepalend is voor het effect van hitte op honden is hun anatomie. Brachycefale rassen, zoals onder meer de Franse Buldog, Engelse Buldog, Mopshond of Boxer, hebben een iets langer zacht gehemelte dan andere rassen, wat ademhalen vermoeilijkt: de belangrijkste risicofactor voor een hitteberoerte.

Om dergelijke situaties te vermijden, moeten enkele aanbevelingen worden opgevolgd: vermijd wandelingen in het midden van de dag, wanneer er meer zonlicht is en de temperaturen hoger zijn; houd tijdens de wandelingen altijd water bij de hand en neem pauzes om te rusten en te rehydrateren; houd de voetzolen in het oog in geval van overmatig zweten en vooral brandwonden; en laat de dieren niet alleen in de auto. Zelfs met de ramen open kan de temperatuur in de auto tot 5 graden hoger zijn dan buiten.